SAMO NA JEDAN NAČIN ISPRAVNO VADITE KRPELJA, ako ga nakapate nečim masnim postoji šansa da tako dobijete neku infekciju…

krpelj1Domaćin može biti čovjek ili bilo koji viši sisavac, npr. pas, mačka, govedo, kao i ptice i gmazovi.

[AdsWithin]Kod ljudi, krpelji se načešće zadržavaju na područjima gdje je koža vlažnija i mekša, kao što je na primjer: koža trbuha, prepona, pazuha i iza uha. Kod pasa krpelje se može pronaći na prednjem dijelu tijela, poglavito vratu i glavi.

Kako pravilno ukloniti krpelja

Od krpelja se potrebno zaštititi, ali ako vas već ugrize, potrebno je znati nekoliko pravilnih koraka kako ga izvaditi…

Krpelji su posebno opasni u proljeće i ljeto, a nedavni slučajevi upozoravaju da ih se treba posebno paziti. Ako vam se već dogodi ugriz krpelja, nemojte paničariti. Potrebno je znati kako ga pravilno odstraniti, a evo nekoliko koraka kako to učiniti.

1. Dezinfekcija

Prvi korak je dezinfekcija alkoholom. Ako ga nemate pri ruci, može poslužiti i kolonjska voda. Važno je da krpelja ne mažete s nečim masnim jer ćete tako povećati rizik od borelioze – krpelj se može početi gušiti, u ranu izbaciti sadržaj utrobe i tako vam prenijeti bakterije borelioze.

2. Pinceta

Krpelja treba izvaditi pincetom, ali bolje ne metalnom (takve se obično koriste za čupanje obrva) – bolje je da ima okrugao ili tupi kraj. Možete ju jeftino kupiti u apoteci. Ako nemate pincetu pri ruci, upotrijebite neku vlažnu tkaninu, stari ručnik ili plastičnu vrećicu. Pincetom krpelja uhvatite što bliže koži, dakle za glavicu. Najbolje bi bilo imati rukavice i duge rukave, jer ako krpelj pukne može vam opet doći na kožu i inficirati vas.

3. Ljuljanje

Kad ga uhvatite pincetom, krpelja ljuljajte lijevo-desno i polagano izvucite. Ne vrtite ga ukrug u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto. Iako se tako brže izvadi, može se rastrgati i inficirati vas. Zato je ljuljanje najbolje i tako bi se trebao izvaditi za dvije do tri minute. Kad ga izvadite, ponovno dezinicirajte kožu – ako mu je u koži ostao dio tijela, alkohol će ga izmamiti van.

4. Sigurno je sigurno

Izvađenog krpelja namočite u dezinfekcijskom sredstvu, zamotajte u papir i bacite u WC školjku. Ako ga bacate u prirodi, zakopajte ga u zemlju ili ga bacite u rijeku. Pincetu kojom ste ga izvadili također dezinficirajte, uvijek je koristite samo za tu svrhu i dobro operite ruke.

(Doznajemo.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)