SEDAM NEVJEROVATNIH STVARI koje obične jabuke mogu učiniti za naše zdravlje!

jabuka

Već odavno je poznato da su najbolji “lijekovi” oni koje možemo naći u prirodi.

Danas ćete često čuti da određene namirnice pomažu kod ovoga ili onoga i to je sasvim u redu. Međutim, šta je sa onima koje su najzastupljenije i “najobičnije” u našem podneblju? Recimo, jabuke? Koliko se pažnja obraća na njihove zdravstvene koristi?

Činjenica je da je jabuka jedna od najzdravijih vrsta voća te se zbog toga i preporučuje da pojedete bar jednu dnevno. I da, što se tiče polemike o “organskim” jabukama – kod nas se veoma rijetko mogu naći, ali to nije razlog da ne konzumiramo one koje su nam dostupne.

Jabuke sprečavaju nastanak raka debelog crijeva

Prema zadnjim istraživanjima, kada prirodna vlakna jabuka fermentiraju u debelom crijevu, dolazi do stvaranja jedinjenja koja pomažu u borbi protiv formiranja ćelija raka.

Jabuke stabilizuju nivo šećera u krvi

Jabuke su veoma bogat izvor rastvorljivih vlakana koja usporavaju varenje i “ulazak” glukoze u krvotok. Nedavno istraživanje pokazuje da žene koje jedu bar jednu jabuku dnevno imaju 28% manje šansi da razviju dijabetes u odnosu na žene koje ih ne jedu.

Jabuke poboljšavaju zdravlje desni

Već odavno ih nazivaju prirodnom četkicom za zube. Iako konzumiranje jabuke zapravo ne čisti zube, njeno grickanje i žvakanje stimuliše desni, a slast jabuke povećava proizvodnju pljuvačke što smanjuje propadanje zuba snižavanjem nivoa bakterija u ustima.

Jabuke sprečavaju nastanak visokog krvnog pritiska

Nedavno provedena istraživanja pokazuju da odrasli koji jedu bar dvije jabuke dnevno imaju manje šanse od razvoja hipertenzije i to do 37% u odnosu na one koji ih ne jedu.

Jabuke vam pomažu da smršate

Jabuke se sastoje od vode i rastvorljivih vlakana te nakon njihovog konzumiranja vaš želudac će “tražiti” manje količine hrane. Istraživanja pokazuju da žene koje jedu tri jabuke ili kruške dnevno lakše eliminišu suvišne kilograme.

Jabuke štite od srčanih oboljenja

Svježa jabuka je idealna užina. Jabuke su bogat izvor flavonoida – antioksidanata koji sprečavaju nastanak srčanih oboljenja. Ipak, da biste imali koristi, jabuke morate jesti neoguljene.

Jabuke snižavaju visok holesterol

Jabuke sadrže veoma malo kalorija, ali su zato veoma bogate rastvorljivim vlaknom, pektinom, koji pomaže u snižavanju lošeg holesterola koji oštećuje arterije.

(VruceVijesti.com/ Mini magazin.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)