Štefan Füle: Ulazak Hrvatske daje novi poticaj proširenju

U povodu Dana Europe povjerenika za proširenje Štefan Füle uputio je poruku koju u cjelosti prenosimo:

Dragi prijatelji,

danas je važan dan za Europu – “Dan Europe”. Vrijeme je to da se podsjetimo na čemu se zasniva europski projekt i što je potrebno da bi se postalo dio njega. Prije više od 60 godina, Robert Schuman formulirao je svoju viziju “sve čvršće Unije” europskih nacija. Tu ideju mi razvijamo čak i danas. Hrvatska će uskoro postati 28. članica, a “zapadnobalkanska čekaonica” još ni izbliza nije prazna. To pokazuje da Schumanova vizija i dalje inspirira i jača europsku stabilnost i napredak.

Ulazak Hrvatske daje novi poticaj proširenju Europske unije. On cijeloj regiji šalje snažan signal o tome što možete postići ako učinite potrebne napore. I u drugim dijelovima Zapadnog Balkana ima ohrabrujućih rezultata: Srbija i Kosovo nedavno su postigli povijesni sporazum, a Crna Gora napreduje prema procesu pristupanja.

Perspektiva europskih integracija i dalje je otvorena svim zemljama regije, ali to nije besplatna vožnja. Ona zahtijeva istinsku odlučnost i trud. Članstvo u Europskoj uniji predstavlja stvarnu perspektivu – ali samo za one koji su doista zainteresirani prihvatiti načela Europske unije.

To je put prema naprijed za cijelu regiju. Europske integracije temelje se na izgradnji zajedničke, stabilnije i prosperitetnije europske budućnosti. To je ono što građani cijelog Zapadnog Balkana zaslužuju. I ja želim vama i vašim zemljama sve najbolje u tim europskim nastojanjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)