STRUČNJACI IZNENAĐENI REZULTATIMA ISTRAŽIVANJA: Evo koje sve teške bolesti izaziva noćni rad

zetva-kombajn-nocni-rad

Rad u noćnim smjenama stvara probleme u organizmu i može izazvati dugoročnu štetu na zdravlju, upozorili su znanstvenici, prenosi BBC i dodaje da je smjenski rad već povezan s češćim pojavama šećerne bolesti tip 2, srčanih udara i raka.

Znanstvenici iz Centra za istraživanje sna sveučilišta u Surreyu otkrili su da su poremećaji koje smjenski rad uzrokuje prisutni na bazičnoj molekularnoj razini.

Stručnjaci kažu da su razmjeri, brzina i težina oštećenja izazvanih budnim stanjem tijekom noći iznenađujuća.

Ljudsko tijelo ima vlastiti prirodni ritam i biološki sat koji je podešen na spavanje noću i aktivnost danju. Taj sat ima duboki uticaj na tijelo mijenjajući sve od hormona i temperature tijela do fizičkih sposobnosti, raspoloženja i funkcije mozga.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su pratili 22 osobe čije je tijelo prolazilo put od normalnog obrasca rada danju do rada u noćnim smjenama.

Krvne pretrage pokazuju da je normalno šest posto gena programirano da bude aktivno u određeno doba dana, no jednom kad su dobrovoljci radili čitavu noć to se izgubilo.

Više od 97 posto gena, koji fukcioniraju po određenom ritmu, bilo je izbačeno iz svoga ritma zbog spavanja u pogrešno vrijeme.

“To pokazuje zašto se loše osjećamo zbog jet laga ili kad radimo u neredovitim smjenama”, kaže jedan od istraživača sa Univerziteta u Surreyu Simon Archer.

Njegov kolega Derk-Jan Dijk kaže kako svako tkivo u organizmu ima vlastiti dnevni ritam no sa smjenama to se gubi.

Istraživanja su pokazala da radnici u smjenama, koji spavaju premalo i u pogrešno doba dana, mogu povećati rizik razvoja dijabetesa tip 2 i pretilosti. Druga istraživanja sugeriraju da su srčani udari češći kod radnika u noćnim smjenama.

Dijk kaže kako je poznato da je smjenski rad povezan s negativnim nuspojavama i zdravstvenim posljedicama koje se pokazuju nakon nekoliko godina smjenskog rada.

“Vjerujemo da su te promjene ritmičnih obrazaca rada gena vjerojatno povezane s nekim od tih dugoročnih posljedica po zdravlje”, kaže Dijk.

Profesor Hugh Piggins sa Univerziteta Manchester kaže kako istraživanje pokazuje da su trenutačni učinci noćnog rada prilično teški.

“Iznenađujuće je koliko je snažan učinak koji je uz to uočen tako brzo, radi se o većim poremećajima nego što se mislilo”.

On upozorava da se radi o kratkoročnom istraživanju pa su trajna posljedice neizvjesne no istodobno dodaje kako se može zamisliti da noćni rad vodi u mnogo zdravstvenih problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)