STRUČNJACI SAVJETUJU: Evo koje lijekove treba platiti skuplje, a na kojima treba škrtariti!

lijekoviSvake godine trošimo nevjerovatne iznose novca na precijenjene proizvode za koje se nadamo da će poboljšati naše zdravlje. Treba li škrtariti na takvim sredstvima ili pak kupovati samo proizvode najjačih (najskupljih) brandova? Evo šta su su rekli stručnjaci.

[AdsWithin]Zubna pasta: Škrtarite!

Lako je potrošiti malo bogatstvo za zubnu pastu. No, iznenađujuće je da stomatolozi insistiraju da je veoma mala razlika između jeftine paste  i one velikih brandova za koje ćete platiti najmanje 10 puta skuplje.

Ključna stvar za zdravlje zuba je fluor koji zubnu caklinu čini otpornijom na kiseline koje uzrokuju propadanje zuba. Većina zubnih pasti, i jeftinih i skupih, ima isti sastav. Provjerite na pakovanju – kaže Ben Atkins, glavni stomatolog u Revive Dentale Care.

-Pasta za zube je samo sredstvo pomoću kojeg ćete imati ljepši ukus u ustima. Ako ćete kupiti skupu pastu, prvo pitajte svog stomatologa. Mnoge zubne paste imaju dodatne sastojke, kao što je kalij nitrat, kako bi se smanjila osjetljivost, ali ako je osjetljivost dolje u šupljini, pasta neće pomoći.

-Isto tako, promjena boje zuba je uglavnom uzrokovana pušenjem ili pijenjem čaja. Za bjelje zube radije se riješite tih navika nego da bacate novac na paste za izbjeljivanje zuba.

Četkica za zube: Potrošite!

Obična četkica za zube jednako je učinkovita kao i električna ako je pravilno koristite dvije minute. Ipak, istraživanja su pokazala da su ljudi više motivirani da peru zube pravilno i dovoljno dugo ako imaju električnu četkicu.

-Neke jeftine četkice imaju velike, duguljaste glave sa dlačicama iste dužine. Najbolje su one okrugle glave sa dlačicama različite dužine.

Kapi za oči: Potrošite

Kapi za iči su razlučitih cijena, ali uvijek dobijete ono što platite.

Uvijek tražite kapi bez konzervansa, koje su uglavnom skuplje. Konzervansi mogu oštetiti osjetljive stanice na površini oka ili uzrokovati upalu, a što može još više isušiti oči. Također, može se pojaviti alergija na konzervans, zbog čega će oči svrbiti i pocrveniti.

Lijekovi za žgaravicu: Škrtarite!

Apoteke nude širok spektar tretmana za probavne smetnje, kada želučana kiselina dolazi do ždrijela, uzrokujući bol u prsima ili stomaku. Antacidi neutraliziraju kiselinu u želucu, dok tekućine formiraju zaštitni sloj koji će spriječiti curenje kiseline u jednjak.

-Morate pronaći proizvod koji će vama odgovarati, ali nema dokaza da je visoka cijena garant da je proizvod bolji.

Lijekovi za grlobolju: Potrošite!

Nemojte trošiti novac na precijenjene pastile za grlobolju. Tablete sadrže blage antiseptike, ali u osnovi su samo slatkiši. Oni samo mogu malo “podmazati” vaše grlo ako je suho.

Sprejevi za grlo su uglavnom skuplji, ali su najbolji izbor za grlobolju.

Lijekovi protiv bolova: Škrtarite

Protiv bolova u leđima na primjer, lijekovi poput ibuprofena ili diklofenaka mogu biti učinkoviti. Ali i jeftiniji proizvodi koji imaju sastojak koji izaziva efekat hlađenja, poput mentola, mogu biti efikasni.

Ne djeluju na uzrok boli nego stimuliraju nerve na površini kože, a učinkovito blokiraju bol u mišićima.

Kreme za sunčanje: Škrtarite

Umjesto da brinete o cijeni, nađite ono što vam najbolje odgovara i što se najlakše nanosi.

Ili kupite jeftiniju kremu za sunčanje, provjerite da ima UVA i UVC zaštitu, i zaštitni faktor veći od 15.

Znojenje i plivanje utječu na učinkovitost, tako da ćete je ionako morati nanijeti više puta.

Vitamini: Škrtarite

Nema nikakvog dokaza da su skuplji multavitamini i učinkovitiji.

(Doznajemo.com/D.Z.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)