TROŠI SAMO 0,78 EURA NA 100 KILOMETARA: Sam preuredio svoj auto i onda naišao na neočekivan problem

dacia-elektricnaStanko Kovačević iz Pančeva u Srbiji svoj je “obični” automobil preuredio tako da sada ima pogon na struju, vozi se izuzetno jeftino, ali se suočava s neočekivanim problemima.

[AdsWithin] Ovim vozilom, kojim u budućnosti želi taksirati, prošle je srijede “položio” najzahtjevniji test pošto je prešao ukupno 320 kilometara od Pančeva do Bijeljine i nazad. Na tom putu razvio je brzinu od 120 kilometara na sat i potrošio svega 2,5 eura, odnosno 0,78 eura na 100 klimotera.

Priprema ovakvog četvorotočkaša za vožnju podrazumijeva samo običan šteker za struju.

“Noć prije puta punio sam devet sati 96 litijum-jonskih baterija na automobilu koje su teške 325 kilograma. To garantuje vozilu da može da ide 260 kilometara bez punjenja. Kada sam stigao u Bijeljinu, dopunio sam ga još malo i vratio se kući”, priča tvorac automobila na elektropogon, i dodaje da se već 17 godina bavi ovim poslom.

Stanko je svoju Daciu registrovao prošlog maja kao automobil na benzinski motor, da bi ga u međuvremenu prepravio u vozilo na elektropogon. Kako kaže, to je uradio zbog mnogih prednosti.

“Elektromotor je startniji, ima veći obrtni momenat, a nema nikakvo zagađenje pošto ne proizvodi izduvne gasove niti pravi buku. Održavanje ovakvog vozila je jeftinije od 10 do 12 puta godišnje u odnosu na benzinac jer ima samo elektromotor i elektroniku, pa praktično nema šta da se pokvari. Istine radi, prepravka me je koštala 30.000 eura, ali to bi mi se isplatilo već kroz tri ili četiri godine”, kaže Stanko.

Međutim, da bi ostvario tu ideju, Stanko mora da savlada administraciju.

“U Agenciji za bezbjednost saobraćaja su mi rekli da moram da pribavim saglasnost Renaulta kako bih mogao da registrujem automobil iako po zakonu u slučaju tehničke inovacije to nije obaveza. Nevjerovatno je da sam našao investitora iz Zagreba koji je spreman da uloži čak tri miliona eura u ‘zeleni taksi’ u Pančevu, a da država nema sluha za to. Zbog toga, na primjer, 50 ljudi nema posao”, objašnjava Stanko.

(Doznajemo.com/24sata.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)