TRPIO BOLOVE 41 GODINU, jer su doktori u sarajevskoj bolnici zaboravili izvaditi gazu nakon operacije

Ponekad se priča o greškama doktora otkriju tek nakon više desetljeća. Takav je slučaj i sa onim što se dogodilo Selveru Mešanoviću iz Hadžića, pored Sarajeva, Bosancu koji sada živi u Norveškoj. U njegovom slučaju liječnička greška nije imala fatalan ishod, ali je ovaj muškarac zbog nje dugi niz godina trpio bolove.

Naime, čak 41 godina u nozi je imao gazu, jer su prilikom vađenja tzv. ploče i osam šarafa nakon loma noge, doktori u Sarajevu zaboravili izvaditi gazu koja je stavljena ispod kosti kao oslonac prilikom operacije. Tek nedavno to su učinili doktori u Norveškoj.

– Na samom ulazu u Hadžiće 1971. godine doživio sam saobraćajnu nesreću. Bio sam smješten na Ortopedsku kliniku bolnice Koševo. Tu sam operiran, a nakon 21 dana izvađeni su mi ploča i šarafi. O mom liječenju brinuli su se doktori Vukotić, Anđelić, Miličević, Šljukić… U bolnici, a i nakon izlaska, na mjestu gdje je bila gaza i dalje sam osjećao jake bolove. Tada su mi govorili da se moram malo strpjeti, da treba proći izvjesno vrijeme da se to sanira. Kasnije sam ponovo dva puta ležao u bolnici Koševo, zatim u Rovilju… ali se stanje nije mijenjalo. Taj dio noge znao je oteći i pocrnjeti, a pojavljivao se i gnoj – kazao je Selver, kako ga citira sarajevski Dnevni avaz.

Govori da su mu više puta nogu slikali, ali gazu kao strano tijelo nisu mogli otkriti, jer je bila srasla s mesom.

– Kada sam stigao kod kćerke u Norvešku, ljekarima sam pokazao dokumente s ranijeg liječenja i pod tom dijagnozom su mi davali određenu terapiju. Moj ljekar u Lilehameru vidio je da nešto nije uredu, da se stanje ne mijenja i preporučio mi je specijalistu za te bolesti – kaže Mešanović.

Selver je u drugu bolnicu poveo čovjeka koji dobro govori norveški jezik. Ljekar je ranu otvorio, došao do kosti i otkrio gazu koju je Selver nosio tolike godine.

– Konci su bili crni, istruhli. Sada sam sasvim drugi čovjek. Nema otoka, nestala je crnina na nozi, više nema ni bolova. Hvala Bogu, riješio sam se svih tegoba – istakao je Mešanović, piše Avaz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)