UGLEDNI DOKTOR PRIZNAO DA JE BIO U ZABLUDI: Godinama preporučivao ljudima da ne jedu masnu hranu…

1hrana trpezaPogrešno shvaćanje da masti uzrokuju kardiovaskularne tegobe odgovorno je za epidemiju pretilosti, tvrdi britanski dijetetičar dr. Michael Mosley koji priznaje da je i sam svojim pacijentima kao i članovima obitelji godinama preporučavao da jedu hranu s niskim udjelom masnoća.

[AdsWithin]Sada priznaje da je griješio i poručuje: Slobodno jedite masti!

Dr. Mosley, inače autor knjige “Fast Diet”, navodi da je zbog smanjenja unosa masne hrane i mesa drastično povećan unos ugljikohidrata – tjestenine, riže, šećera…

Posebnu opasnost predstavljaju “low-fat” proizvodi poput voćnih jogurta sa smanjenim udjelom masti ili “dijetalnih” keksa jer je nedostatak masnoća, koje u velikoj mjeri pridonose dobrom okusu hrane, zamijenjen obiljem šećera u raznim oblicima i drugih umjetnih dodataka.

Dijetetičar za Daily Mail priznaje da se i sam godinama, još od kad je bio student medicine, tako hranio, u strahu od dijabetesa i srčanih tegoba koje postoje u njegovoj obitelji. No, uprkos tome što je redovito vježbao i izbjegavao masnoće, u 20-tak godina udebljao se desetak kilograma.

I onda je polako shvatio da čini greške, a njegove nove spoznaje u skladu su s najnovijim studijama o prehrani koje potvrđuju da ne postoji bitna veza između konzumiranja masne hrane i učestalosti srčanog udara.

Sada vjeruje da je veća opasnost po kardiovaskularni sistem prehrana obilata šećerima, škrobom, trans-mastima i hidrogeniziranim mastima poput margarina nego ona koja sadrži puter, poluobrano mlijeko i mliječne proizvode, jaja, meso i masniju ribu.

Prehrana za koju se posljednjih decenija vjerovalo da je zdrava ima još jednu veliku manu: ne drži nas sitima, zbog čega između obroka rado posežemo za grickalicama.

Osim toga, dobar dio ugljikohidrata koje unosimo u organizam (tjestenina, kruh i peciva, kuhani krompir, rižoti, palenta…) ima visok tzv. glikemijski indeks zbog kojega naglo naraste razina inzulina u tijelu, da bi potom naglo pala, izazivajući napade gladi.

Dr. Mosley stoga preporučuje da na jelovnik uvrstimo više jaja, masne ribe, mesa i polumasnih mliječnih proizvoda – no uz zdrav oprez po pitanju količine jer riječ je, ipak, o kaloričnim namirnicama.

(Doznajemo.com/Slobodna Dalmacija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)