UMORNI STE S DOLASKOM PROLJEĆA? 8 savjeta ruskih stručnjaka kako da savladate ovo stanje!

proljetniumor

U proljeće priroda se budi, a mi se osjećamo bezvoljno, malaksali smo, brzo se zamaramo, stalno smo pospani…

Stručnjaci ovo stanje nazivaju: nedostatak vitalne energije ili astenična depresija. Da obnovimo našu snagu pomažu nam sljedeći savjeti ruskih psihologa i dijetologa.

VODA VRAĆA ENERGIJU

Svaki kontakt sa vodom obnavlja našu energiju. Zato, ako imate mogućnosti, krenite na bazen. Brzo će vam pomoći redovno plivanje, uz korištenje saune, kao i časovi akvabika. Ako nemate mogućnosti za odlazak na bazen, napravite bazen u kući: opustite se u kadi, napunjenoj toplom vodom sa dodatkom morske soli ili čajeva od ljekovitog bilja.

Pomaže i često tuširanje. A ručno pranje odjeće i posuđa, samo lagano i bez naprezanja, pravi red ne samo u kući, nego i u glavi.

NE PRETERUJTE SA VITAMINIMA

Kada smo iscrpljeni, pomažu vitamini grupe B i vitamin C. Ali, najgore što možete da uradite je da počnete da pijete udarne količine ovih vitamina. «Teška vitaminska artiljerija» neće poboljšati vaš imuni sistem, nego će ga, naprotiv, blokirati.

Stoga krenite sa malim dozama vitamina, a takođe uključite u ishranu svježe voće i povrće. Tako ćete lagano pokrenuti mehanizam obnove energije – tvrdi doktor medicinskih nauka, psihijatar, profesor M.Vinogradov.

VJEŽBE – SAMO LAGANE

Za obnavljanje energije neophodno je kretanje. Ali, i tu treba biti umjeren. Uz plivanje, najbolje je hodanje i lagani džoging. Dobra je i vožnja bicikla, u prirodi ili na trenažeru. Sa vježbama opterećenja budite vrlo oprezni. Učinićete sebi lošu uslugu ako zamor pokušavate da otklonite velikim fizičkim naporima.

POSEBAN REŽIM ISHRANE

Ublažavanje proljetnog umora prelaskom na jaku hranu je – opasno! Dijetolog Igor Judin tvrdi: da biste imali dovoljno energije u toku cijelog dana, bjelančevine, masti i ugljeni hidrati i treba da budu zastupljeni u ishrani u određenim proporcijama. Podijelite tanjir na tri dijela. U prvom dijelu treba da bude svježe povrće (koje sadrži vitamine i vlaknaste materije), u drugom dijelu izvori bjelančevina ( piletina, riba, mladi sir, govedina), u trećem ugljeni hidrati (musli, hljeb, tjestenine, krompir).

Ako se pridržavate ovog principa imaćete pravilnu ishranu protiv proljetnog zamora: dovoljno kaloričnu i bogatu vitaminima, koja daje potrebnu energiju.

OGLEDALO TAKOĐE POMAŽE

Jedna od metoda psihološkog treninga je: gledajte se u ogledalu! Okačite u kući veliko ogledalo, na kome možete vidjeti cijelu svoju figuru, pa što češće posmatrajte sebe, svoje pokrete, izraze lica. Ova tehnika će vam pomoći da sagledate sebe «sa strane», tj. «popravićete» kontakt sa samim sobom. Bolje ćete razumjeti sebe. Što više upoznate i zavolite sebe, tim više ćete povećati dotok neophodne unutrašnje energije.

OBOGATITE SE NOVIM UTISCIMA

Da bi se brže oslobodili «sopstvene energetske krize» počastite svoj mozak novim, lijepim utiscima i «intelektualnim poslasticama». Tu spada uživanje u dobroj knjizi, slušanje omiljene muzike, odlazak na koncert, u pozorište… Pozitivne emocije su pravi lijek protiv depresije i moćni izvor energije.

MINI ODMOR

Stručnjaci se slažu da ništa ne oduzima snagu tako, kao životna monotonija. Ako osjećate umor od svakodnevnog radnog tempa, idite na odmor. Psiholozi tvrde da je više kraćih odmora tokom godine, korisnije od jednog, dugog odmora.

KAKO UŠTEDJETI ENERGIJU

Psihijatar Oleg Smirnov smatra da najveći dio svoje energije razbacujemo, jer loše upravljamo svojim vremenom. On savjetuje:

Planirajte svaki dan pojedinačno. Danas uradite samo ono, što je bitno za današnji dan. Ne trošite energiju brinući se unaprijed i razmišljajući o stvarima koje treba da se dogode sljedeće nedjelje.

Ne započinjite da radite odjednom po deset stvari. Poredajte ih po stepenu njihove važnosti i strogo poštujte taj raspored.

Izvor: Prirodna medicina – recepti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)