UVIJEK TREBA BITI NA OPREZU: Znate li da možete ubiti vlastito dijete ako mu ovako dajete lijek?

majka i dijeteRezultati istraživanja, objavljeni na portalu Pediatrics, pokazali su kako je važno tekuće lijekove i sirupe davati kapaljkama i špricama na kojima su pokazani mililitri, a ne kašikicom.

[AdsWithin]U istraživanju je učestovalo oko 300 roditelja s djece mlađom od devet godina kojoj su doktori prepisali tekući lijek, uglavnom antibiotik. Istraživači su nakon nekog vremena kontaktirali telefonom roditelje i upitali ih kako su djeci davali lijek.

‘Oni koji su koristili kašikicu, imali su 50 posto veće šanse da su svom djetetu dali pogrešnu dozu za razliku od roditelja koji su koristili pomagala s preciznim mililitarskim jedinicama’, rekao je dr. Alan Mendelsohn, koautor univerziteta s New York University’s medical school.

Pogrešne doze uključuju davanje previše i premalo lijeka, što može biti opasno. Premala doza ne liječi adekvatno bolest i može dovesti do stvaranja otpornosti na određeni lijek, dok predoziranje može uzrokovati bolest ili nuspojave koje čak mogu biti opasne po život.

Istraživanje je pokazalo kako gotovo jedna trećina roditelja daje pogrešnu dozu i koriste kuhinjsku kašikicu umjesto šprice ili kapaljke na kojima su doze prikazane tačno u mililitar.

(Doznajemo.com/S.P./huffingtonpost.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)