Već s 12 mjeseci djeca razvijaju nezdrave prehrambene navike

dijete-hrana-bp-700

Najnovije Nestléovo istraživanje o prehrani pokazalo je da se prehrambene navike formiraju u najranijoj životnoj dobi. Djeca u Americi već sa 12 mjeseci razvijaju nezdrave prehrambene navike, koje mogu dovesti do pretilosti kasnijem u životu, navedeno je u istraživanju.

Rezultati su predstavljeni na godišnjem znanstvenom skupu “Društvo pretilih” koji se početkom listopada održao u Orlandu u Sjedinjenim američkim državama. Istraživanje je pokazalo da su roditeljima i skrbnicima neophodne bolje upute kako bi pomogli djeci da razviju zdrave prehrambene navike počevši od prve godine života. Prema istraživanju, djeca već od 12 mjeseci konzumiraju trećinu preporučenog dnevnog unosa kalorija kroz hranu izvan regularnih obroka, odnosno ” snackove i grickalice”.

“Primijetili smo da loše navike u prehrani počinju u najranijoj životnoj dobi i odražavaju se na djecu i odrasle”, izjavila je doktorica Kathleen Reidy, globalna direktorica Znanosti o prehrani (Nutrition Science), odsjeka za dječju hranu u Nestléu (Nestlé Nutrition). “Vrlo je važno da se postave zdrave osnove prehrane u ranom djetinjstvu, u razdoblju kada se navike i ukus tek formiraju.”

U Sjedinjenim američkim državama, čak 10 posto djece od dvije do pet godina spada u kategoriju pretilih. Da je ovo istraživanje relevantno i za Hrvatsku što pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojima se u osam godina u Hrvatskoj postotak djece s prekomjernom težinom udvostručio. Naime, prema podacima iz 2001. godine u Hrvatskoj je 12.5 posto djece imalo prekomjernu tjelesnu težinu, a u 2009. taj je postotak iznosio 26.4 posto.

Nestlé istraživanje pokazalo je da jednostavne prehrambene navike mogu značajno doprinijeti poboljšanju u kvaliteti prehrane djece. Na primjer, roditelji bi trebali razmišljati o hrani između glavnih obroka kao o mini-obrocima i trebali bi djeci nuditi zdrave namirnice kao što su voće, povrće, jogurt sa niskim udjelom masti i hranu od cjelovitog zrna.

“Roditeljima su potrebne dosljedne informacije o tome kako zdravo hraniti djecu. Edukacijom roditelja o pozitivnim utjecajima jednostavnih promjena u prehrani, mogli bismo spriječiti pretilost i pojavu kroničnih bolesti kod budućih generacija”, dodala je doktorica Redy.

Izvor: Mojezdravlje.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)