Većina nas ovo radi, jer mislimo da je dobro, ali… OVO NIKAKO NEMOJTE RADITI POSLIJE JELA!

spavanjeZa neke stvari koje radimo poslije jela, a od kojih smo za neke čak i ubjeđeni da su dobre za nas, ispostavilo se da smo griješili.

[AdsWithin]Svjetski stručnjaci su sastavili listu od 7 loših navika nakon jela.

1. Pušenje
Stručnjaci upozoravaju kako je ova navika puno štetnija nego što se misli jer samo jedna cigareta nakon jela ima učinak kao da ste ih zapalili 10. Sistem probave djeluje na cijeli organizam, a na kisik u krvi veže se i nikotin.

2. Jedenje voća
Voće se jako brzo probavlja, a jedemo li ga odmah nakon obroka ono se toliko dugo zadržava u želucu da počinje truliti te oslobađa otrovne gasove koji između ostalog potiču stvaranje celulita. Dakle voće se jede na prazan želudac ili dva sata prije i poslije jela.

3. Pijenje čaja
Tein kao glavni sastojak čaja veže se za željezo i otežava njegovu probavu što može biti vrlo loše za anemične osobe koje bi ga trebale piti najmanje sat vremena nakon jela.

4. Plivanje i tuširanje nakon jela
U ovom slučaju naše su bake i mame bile u pravu, a stručnjaci upozoravaju kako to vrijedi i za tuširanje. Voda potiče i pojačava prokrvljenost u cijelom tijelu koja joj je potrebna, no nakon obroka krv odlazi u želudac gdje se odvija probava, a ne na mjesta poput ruku i nogu gdje bi nakon takvih naglih promjena temperature trebala biti.

5. Opuštanje kaiša
Ovo je navika koju svi radimo, no upravo opuštanje kaiša nakon što smo se dobro najeli može dovesti do zapleta crijeva te zastoja u probavi. No postoji još jedan razlog koji dovodi do debljanja jer na taj način ćete pojesti puno više.

6. Fizička aktivnost odmah nakon jela
Iako svi misle kako je fizička aktivnost nakon obroka dobra, istina je ipak malo drugačija. Naime takav čin ometa probavni sistem koji apsorbira hranjive tvari iz unesene hrane. Preporučljiva je samo vrlo lagana i ugodna šetnja.

7. Spavanje
Ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim time nije dobar ni za probavu pa želučani sokovi ne mogu obaviti svoj posao. Ova navika može dovesti do želučanih problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)