VIŠE OD BESKORISNE PRLJAVŠTINE: Evo šta vosak iz ušiju može otkriti o vašem zdravlju

stapic-usiVosak u ušima može biti i nešto više od beskorisne i nepoželjne prljavštine. Može poslužiti i u ljekarskim dijagnozama.

[AdsWithin]Vosak u ušima imaju svi i svi ga tretiraju jednako, odstranjivanjem pomoću stapića za uš i(iako će vam ljekari reći da se uho čisti laktom) i bacanjem u smeće. Priča završena. No mora li zauvijek biti tako? Naučnici smatraju da ne mora.

Još 2006. godine naučnici su otkrili kako je jedan poseban gen kod čovjeka zadužen za određivanje hoće li čovjek imati suh ili mokar vosak u ušima. Otkrili su da afričke i europske etničke skupine imaju mokar vosak u ušima, dok američki indijanci i etničke skupine istočne Azije imaju suhi vosak u ušima.

Nadalje, otkrili su i još zanimljivosti oko voska u ušima, a ta je da da ima različit miris od čovjeka do čovjeka. Rezultate je tim iz Pennsylvanije dobio kromatografijom i masovnom spektrometrijom voska iz ušiju. Testiranje je provedeno nad 16 muškaraca, po osam azijskog i europskog porijekla.

No, najzanimljivije otkriće objavljeno je u studiji koju je objavio naučni časopis Journal of Chromatography B, u kojem je tim naučnika iz Philadelphije objasnio kako se iz voska u ušima u budućnosti mogu otkriti prehrambene navike, okolina i fiziologija ljudi, prenosi popsci.com.

Dakle, još jedan način do kojeg bi liječnici bezbolnim putem mogli doći do nekih bitnih informacija o zdravlju čovjeka.

(Doznajemo.com/dnevnik.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)