Za zdrave zube s vitaminom D: SUNČANJEM PROTIV KARIJESA

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako vitamin D pomaže u prevenciji zubnog karijesa koji u konačnici može uzrokovati propadanje zuba. Da biste dobili dnevnu dozu ovog vitamina dovoljno je 10 minuta dnevno izložiti se sunčevim zrakama.

Revizija objavljena u decembarskom izdanju časopisa Nutrition Reviews, koja je uključila 24 kontrolna klinička pokusa, pokazala je da je vitamin D povezan sa približno 50 postotnim smanjenjem incidencije zubnog karijesa. Testovi su provođeni u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Kanadi, Austriji, Novom Zelandu i Švedskoj, između 1920. i 1980. na otprilike 3.000 djece, u dobi između 2 i 16 godina, u institucijama poput škola, zubnih ordinacija i bolnica. Razina vitamina D kod djece povećavana je dodatnim UV zračenjem ili dodacima prehrani koji sadrže vitamin D.

Pet zdravstvenih prednosti vitamina D

Niz zdravstvenih problema, kao što su srčane bolesti, upale i općenito loše zdravstveno stanje povezuje se s niskim razinama vitamina D. Nedostatak ovog vitamina dovodi do smanjene mineralne gustoće kostiju, ali i depresivnih simptoma.

1. Štiti od dijabetesa i bolesti srca

Osobe s puno vitamina D mogu prepoloviti svoje izglede razvijanja srčanih bolesti ili dijabetesa, pokazalo je istraživanje. Većina osoba može povećati svoju koncentraciju vitamina D prehranom, ali i izlaganjem suncu – najmanje 30 minuta dva puta sedmično. Valja napomenuti kako liječnici upozoravaju protiv prekomjernog izlaganja suncu jer ono uzrokuje rak kože i oštećuje kožu. Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, skuša, sardine, margarin, jaja ili jetrica.

2. Vitamin D poboljšava mušku plodnost

Vitamin D pravi je izvor zdravlja. Osim što, među ostalim, može pomoći oboljelima od psorijaze, štiti od agresivnog raka dojke, depresije, dječje anemije, senilne makularne degeneracije oka ili dijabetesa, sada su danski stručnjaci utvrdili kako je koristan i za muško reproduktivno zdravlje. Naime, ako pokušavate začeti bebu, obratite pozornost na razinu vitamina D i prepustite se ugodnim zrakama sunca.

3. Vitamin D štiti oko od makularne degeneracije

Osim što je sunčev vitamin (vitamin D) dobar za kosti, on može smanjiti rizik od raka dojke, kolorektalnog karcinoma, multiple skleroze i šećerne bolesti. Ovom popisu istraživači su dodali još jednu zdravstvenu dobrobit: vitamin D smanjuje rizik od makularne degeneracije oka! Senilna makularna degeneracija oka je najčešći uzrok sljepoće osoba starijih od 50 godina koji muči čak 25 do 30 miliona osoba diljem svijeta.

4. Vitaminom D snizite rizik od raka debelog crijeva

Vitamin D može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva, tvrde kineski istraživači. Riječ je o drugom po redu vodećem uzroku smrti zbog raka u razvijenim zemljama, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti hirurškom intervencijom ukoliko je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Sunčev vitamin povezuje se s mnogim zdravstvenim prednostima: studije su pokazale da može pomoći u zaštiti od nekoliko vrsta raka, bolesti srca, dijabetesa ili astme.

5. Vitamin D poboljšava preživljavanje oboljelih od melanoma

Povišena razina vitamina D u organizmu povezana je s manje teškim oštećenjima koje uzrokuje melanom. Otkriće ide u prilog tvrdnjama naučnika koji su uvjereni da je vitamin D ključan za zdravlje kože. Međutim, tzv. vitamin sunca u većini slučajeva ne konzumiramo u dovoljnoj količini. Mogući razlog leži u ograničavanju izlaganja suncu i manjoj konzumaciji mlijeka no prijašnjih desetljeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)