ZANIMLJIVE ČINJENICE I NAUČNO POTVRĐENE: Zagrljaj je nekad djelotvorniji od lijeka…!?

zagrljajjjNa društvenim mrežama piše se o veoma zanimljivoj teoriju koja govori o važnosti zagrljaja te o činjenicama koje dokazuju da je zagrljaj od velike koristi te nekada djelotvorniji i od lijeka…

[AdsWithin]Kad smo neraspoloženi ili tužni, čvrst zagrljaj dobro dođe, a stručnjaci kažu da ova pojava ima i naučnu osnovu. Naime, utješni zagrljaji i dodiri zaista pomažu i smanjuju bol.

Švedski naučnici tvrde da bol koja nastane kad se koža zagrije do temperature kad osjetimo neprijatnost može da se umanji ako bolno mjesto nježno protrljamo mekanom četkicom. To objašnjava zašto roditelji instinktivno grle i ljube dijete kad padne.

Čak i utješna ruka na ramenu u trenucima krize ima dejstva.

Naučnici su takođe utvrdili da je naša koža prepuna nervnih vlakana koja se pokreću kada nas neko grli, mazi ili nježno dodiruje. Oni tad odašilju informacije u dio mozga zadužen za osjećanja i stvara se osjećaj zadovoljstva. Upravo aktivacija ovih “vlakana zadovoljstva” ili C vlakana zaustavlja druga vlakna da raznose poruke o bolu u mozak.

Profesor Francis McGlone iz firme Unilever koji je otkrio C vlakna kaže da zagrljaji i njega tijela i lica poput češljanja kose imaju veoma važnu ulogu u stvaranju osjećaja zadovoljstva:

“Ako gledate nekoga ko mazi i grli drugu osobu ili majku koja grli dijete, imajte na umu da su ti pokreti rezultat aktiviranja C vlakana i oni su osnova odgoja i njegovanja. Svima bi nam dobro došlo više zagrljaja i nježnih dodira. Jedno istraživanje je dokazalo da pacijenti bolje podnose loše vijesti ako ih ljekar pritom dodirne”, rekao je profesor McGlone.

(Doznajemo.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)