ZASLAĐENO JE SMRTONOSNO Slatka voćna i gazirana pića svake godine odnesu 200.000 života

sokovi-ispijanjeSlatka voćna i gazirana pića povećavaju rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, karcinoma, oštećenja bubrega i hipertenzije te svake godine uzrokuju više od 200.000 smrti u svijetu, pokazalo je istraživanje Harvard škole za javno zdravlje, piše portal 24sata.hr.

Znanstvenici tvrde da iako je teško dokazati direktnu povezanost slatkih pića i preuranjene smrti, očigledno je da njihovo prekomjerno redovito pijenje rezultira pretilošću i kroničnim bolestima, piše hrvatski portal, prenoseći Daily Mail.

Od devet svjetskih regija, Latinska Amerika i karipsko područje imaju najviše zabilježenih smrtnih slučajeva povezanih sa slatkim napicima, a u istočnoj i centralnoj Rusiji povezali su velik broj srčanih bolesti s njima. Japan, čija populacija pije najmanje ovih pića, u svijetu ujedno ima i najmanju stopu smrtnosti povezanu s gaziranim pićima.

“Prekomjeran unos šećera, konzervansa i drugih aditiva u sokovima ugrožavaju ljudsko zdravlje, a osobito budućnost djece”, zaključio je voditelj studije, dr. Gitanjali Singh.

On i njegov tim su dokazali da kalorije koje dolaze iz zaslađenih pića imaju gori efekt na zdravlje nego kalorije iz bilo kojeg drugog izvora, a s unosom dodatnih 150 kalorija po čovjeku na dan, prisutnost dijabetesa u općoj populaciji raste za jedan posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)